Boren

Hieronder leest u over een aantal relevante vragen. Verderop volgen meer specifieke diensten.

WELKE BORINGEN VERZORGEN WIJ?

Wij nemen hiervoor een woonhuis als voorbeeld. Voor u boren wij o.a. graag: 

 • Voor uw airco installatie. 
 • Voor uw keukenafzuiging of mechanische afzuiging in de badkamer. 
 • Ten behoeve van (vernieuwing van) de riolering, toilet, wastafel, douche en CV-ketel. 
 • Gaten voor uw renovatiekokers om uw kruipruimte te beluchten. De renovatiekokers leveren en monteren wij ook! 
 • Voor uw geïsoleerde vloerluik met matrand. Het vloerluik leveren wij erbij! 
 • Gaten voor de loodgieter en/of de elektricien, zodat zij hun installatiewerk uit kunnen voeren.

Nog een aantal voorbeelden: 

 • Het boren van ankergaten en het verlijmen van de ankers voor in de staalbouw en prefab betonbouw.

Verder zijn wij actief in de: 

 • Infra(structuur) 
 • Weg- en waterbouw 
 • Woningbouw 
 • Nieuwbouw 
 • Renovatiebouw  
 • Burger en utiliteitsbouw

WAT IS BOREN?

Boren is het maken van een gat door asfalt, steen of beton om ruimte te creëren voor allerlei verschillende functies. Denk bijvoorbeeld aan leidingen, afzuiging of bedrading. Een boormachine die een boor aandrijft, zorgt ervoor dat wij voor u gaten kunnen boren. De machines komen voor in verschillende varianten: van kleine handmachines tot boormotoren met statief. Allereerst is de diameter van belang bij de keuze voor de soort machine. Daarnaast kan de machine met water worden gekoeld of op stofafzuiging werken. De keuze hiertussen hangt af van het materiaal en de manier waarop u graag heeft dat wij te werk gaan. Het voordeel aan onze boren is dat deze diamantsegmenten, de tanden van de boor, bevatten. Hierdoor zijn wij in staat om door hard beton met bewapening heen te boren. Daarom worden deze werkzaamheden ook wel diamantboren of betonboren genoemd. 

Nadat u met ons heeft bepaald wat de diameter van het gat zal worden, in welk materiaal er zal worden geboord en op welke manier dit zal worden uitgevoerd, is het tijd om echt te beginnen! Dan komt een van onze teamleden bij u langs om de werkzaamheden uit te voeren. 

WAAROM DOEN WIJ DIT?

Het uitvoeren van boorwerk verzorgen wij voor u, omdat wij u willen helpen. Onze diensten staan garant voor behulpzaamheid en meedenkend personeel. Wat komt er op de plek van het gat? Dat is aan u. Wellicht hangt daar over enkele dagen uw nieuwe airconditioner of wordt uw nieuwe afzuigkap volgende week geleverd en geïnstalleerd. Voor zakelijke klanten zou het net de doorslag kunnen geven om de loodgieter of elektricien op locatie langs te laten komen. Zolang het u maar vooruithelpt, daar doen wij het voor. 

Neem vooral contact met ons op als u meer wilt weten!

SDS-Plus en SDS-Max (holle) boor

SDS boren worden op een klopboor, boorhamer of combihamer bevestigd. Deze boren hebben een kliksysteem aan de onderkant zitten, waardoor ze steviger op de boormachine blijven zitten. Een normale boor is namelijk glad, een gewone SDS-Plus boor heeft een uitsparing en een SDS-Max boor heeft een uitsparing met diepere gleuven en een bredere schacht om de boor extra goed vast te kunnen zetten (zie foto’s). De SDS boren draaien daardoor niet los en zijn geschikt voor het boren in steen en beton. Ook hebben deze boren beweegruimte, waardoor ze in staat zijn om de schokgolven van de machine door te geven aan het materiaal, waarin wij op dat moment boren. 

Deze boren gebruiken wij voor het maken van gaten in steen, beton en andere harde materialen. De SDS-Plus boor komt van pas bij boringen met kleinere diameters, zoals het maken van ankergaten en ten behoeve van installatiewerk. De SDS-Max boren kunnen door de versterkte en bredere aansluiting op de boormachine nog zwaardere werkzaamheden aan. Wij gebruiken deze machines voor hakwerkzaamheden en voor bijvoorbeeld het boren van gaatjes voor radiatoren of ander installatiewerk. Onze beitels hebben ook een SDS-Max aansluiting. Kijk daarvoor bij onze pagina over hakken en slopen! 

De holle variant van de SDS-Max boor beschikt over een aansluiting voor de fijnstofzuiger (zie foto’s; aansluiting is zwart van kleur). Daarnaast heeft het een gaatje in de boorkop, waardoor het geboorde fijnstof direct door de stofzuiger wordt afgevoerd. Het is daardoor mogelijk om bijna stofvrij te boren. Doordat de machine via de boorkop en de holle boor direct het stof wegzuigt, kunnen wij tijdens de boring eventueel controleren waar wij naartoe boren. Hierdoor is deze boor relatief geschikt voor het boren op plekken, waarbij onzekerheid bestaat over eventuele schade. Het gat is daarnaast vaak relatief schoon en leeg. Dit kan uitstekend van pas komen wanneer wij voor u op plekken boren waar weinig rommel gemaakt mag worden. 

Het boren met SDS gebeurt op stofafzuiging. Er komt dus geen waterkoeling bij kijken. Voor meer informatie over dit verschil raden wij u aan om hieronder verder te lezen bij ‘diamantboren: watergekoeld’ en ‘diamantboren: stofafzuiging’. 

Het voordeel van deze boren is dus dat ze beter zijn aangesloten op de boormachine en dat ze kunnen bewegen, waardoor wij in staat zijn met deze boren door steen en beton te kunnen!  

Diamantboren

De diamantboor is een holle boor, waarop de segmenten handmatig of computergestuurd zilvergesoldeerd zijn bevestigd. In deze segmenten zitten diamantschilfers verwerkt, waardoor wij in staat zijn om gaten in asfalt, steen en beton voor u te maken. Deze diamantboren kunnen worden bevestigd aan verschillende machines, afhankelijk van de situatie die de opdracht brengt. Wij beschikken over een groot scala aan handmachines en boormotoren met statief om de holle diamantboren mee te gebruiken. Zo zijn er machines die werken op waterkoeling of stofafzuiging. Deze zijn ook ingericht om op zijn kop te boren. Voor de grootste diameters beschikken wij over boormotoren op krachtstroom. Hieronder komen de verschillende varianten stuk voor stuk aan bod. 

Watergekoeld boren, ook wel nat boren genoemd, houdt in dat de boor, door middel van een aansluiting op een externe watervoorziening, wordt gekoeld en de stofproductie wordt beperkt. Hierbij komt het koelwater vrij op de plek van de boring. Dit kunnen wij voor u opvangen. Daarnaast kunnen wij de werkplek afplakken ter bescherming van de omgeving. Ook bieden wij aan om de werkplek achteraf schoon te maken. 

Dit gereedschap vervult allerlei werkzaamheden. Van klein tot groot, licht tot zwaar en makkelijk tot moeilijk. Wij staan overal voor in! Een aantal mogelijke opdrachten, bijvoorbeeld voor de airconditioning, afzuiging of badkamer, zijn bovenaan aan bod gekomen. Twijfelt u of wij een bepaalde opdracht uit kunnen voeren? Bel of mail dan gerust!

Het diamantboren op stofafzuiging, ook wel droogboren genoemd, is boren in steen of beton, zonder water. Hierbij worden speciale handboormachines of boormotoren met speciale droogboren gebruikt. Dit type is beter bestand tegen de hitte, zodat het niet gekoeld hoeft te worden. Bij het droogboren valt de slijtageslag hoger uit, waardoor de kosten stijgen. Voor een klus die zonder water moet worden uitgevoerd, is droogboren echter de uitgelezen mogelijkheid! 

Diamantboren: op zijn kop

Het op zijn kop boren is een variant op het diamantboren. Bij deze werkzaamheid maken wij gebruik van een statief om de boormotor ondersteboven te positioneren, zodat wij nauwkeurig recht omhoog een gat door beton kunnen boren. Op zijn kop boren kan zowel droog als watergekoeld. Als wij de werkzaamheid watergekoeld uitvoeren, heeft het statief ook een stempel met waterafzuigringen. Deze afzuigringen zijn weer gekoppeld aan de waterstofzuiger, zodat er zeer beperkt water vrij komt bij het watergekoeld ondersteboven boren. 

Deze werkzaamheid verzorgen wij voor opdrachten als het doorboren van een verdiepingsvloer voor de buizen van een open haard of kachel. Daarnaast boren wij spotjes op zijn kop en droog in het plafond. Op zijn kop boren leent zich vooral goed voor situaties, waarin het zeer uitdagend tot onmogelijk is om van bovenaf een gat te boren. Bijvoorbeeld als wij van bovenaf niet door uw vloer heen kunnen boren. In dat geval boren wij op zijn kop, vanaf de verdieping eronder, naar boven toe. 

Doordat we bij het op zijn kop boren een statief gebruiken, sluiten wij veel menselijke onnauwkeurigheden uit. Op zijn kop boren gebeurt dus vaak relatief precies. 

Diamantboren: op krachtstroom

Op krachtstroom diamantboren doen wij voor de grootste diameters met statief.  Daarnaast heeft de boormachine zoveel vermogen nodig dat het wenselijk is dat er op locatie krachtstroomvoorziening aanwezig is. Mocht dit niet mogelijk zijn, kunnen wij in goed overleg het juiste aggregaat meenemen.  

Voorbeelden van gerelateerde opdrachten zijn het boren van gaten voor kruipluiken, horeca-afzuiging, de aansluiting op de hoofdriolering of voor bijvoorbeeld een rond raam in uw gevel. 

Het voordeel aan boren op krachtstroom is dat wij hiermee in staat zijn om relatief grote gaten voor u te boren. Zonder het aanleveren van zoveel vermogen zou dit onmogelijk zijn. 

Wij hopen u zo voldoende geïnformeerd te hebben op het gebied van onze boorwerkzaamheden!

Heeft u nog vragen? Met één klik op de contact button bieden wij u zes mogelijkheden om ons te bereiken! 

Bent u er al uit? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan.